Програми

Ако толкова много искаш да контролираш нещо, контролирай мислите си

” Трябва да се научиш да избираш мислите си така, както избираш дрехите в гардероба си. Това е сила, която можеш да овладееш. Ако толкова искаш да контролираш всичко, започни с ума си. Това е единственото, над което трябва да упражняваш контрол. “

Елизабет Гилбърт, “Яж, моли се и обичай”

“Генерал Петкова яхна белия си кон и направи преглед на войската!”

С усмивка ми казваше моят бивш съпруг всеки път, когато аз заставах начело на войската в къщи и се опитвах да контролирам всичко от “А” до “Я”. Никога няма да забравя тези думи, защото те ми показаха една част от мен, която аз не исках да видя и ме научиха да започна да се вглеждам в себе си и да се променям.

А на теб?…

Иска ли ти се непрекъснато нещо да контролираш?… Децата си, партньора си, връзката си, работата си, котката си…

Обичаш ли ти да казваш как да станат и ти да определяш нещата около теб?…

Дразниш ли се, когато нещата излизат от твоя контрол и си принуден да се съобразиш с нечие чуждо мнение?…

Казват ли ти, че си като “генерал, яхнал белия си кон”?….

Ако да, то тогава ти си от онези хора, които имат силно его и то иска да контролира винаги и всичко. Добре дошъл в клуба на “контролиращите и борещите се с това” хора!

Първа стъпка за справяне с проблема може да бъде да започнеш да контролираш мислите си! Така хем ще дадеш занимавка на егото си все пак нещо да е в негов контрол, хем ще започнеш да променяш мисловните си модели и да си изграждаш нови и по-добри. Егото ще е доволно, че е оставено на мира да си мисли, че контролира нещо си. А ти ще си доволен, че вървиш по пътя на развитието си, променяйки най-важното – МИСЛИТЕ СИ!

Как да го направиш?

С положителни утвърждения, които казваш точно 66 дни. Това е периода, когато е доказано че всяко ново нещо се превръща в навик и се сменят мисловни модели. Само 66 дни от целият ви живот. Аз лично го правя и съм доволна, че инвестирам в по-доброто си бъдеще.

Как се правят положителни утвърждения?

Взимаш един бял лист и химикал, сядаш на спокойствие сам със себе си и разделяш листа на две половини. В едната записваш всички аспекти от живота ти, които те притесняват и които би искал да промениш. От другата страна на листа срещу всяко нещо, което те притеснява записваш неговото противоположно. Например: “Аз съм болна” – “Аз съм здрава”. Когато приключиш синтезираш всички “протиположни” положителни аспекти от живота си и ги оформяш като едно цяло утвърждение.

Как се казват утвържденията?

Всяка сутрин при събуждане и всяка вечер при заспиване. Това е периода, когато “разговаряме” директно с подсъзнанието си без съзнанието ни да се опитва да ни пречи и блокира.

66 поредни дни.

Направи го!

Ако толкова много искаш да контролираш нещо, контролирай мислите си и бъдещия си живот като ги промениш.

И виж резултата!

Аз лично започнах от вчера – Новолуние във Везни, подходящо време за засаждане на семена и нови мисловни модели. Ти започни от днес. И ще си споделим отново как се е променил живота ни след точно 66 дни.

Лидия

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.