Програми

За вътрешния гуру

Това сигурно ще е един от най-откровените ми постове…

Искам да съм напълно честна и открита с теб!…

Аз не мога да ти помогна!

И няма да го направя!!!

Поне не по начина, по който си го представяш…

Ролята на днешният учител не е тази, която беше! Може би никога не е била, а може би никога няма и да бъде… Може би сме сгрешили още от самото начало…

Но ако преди не са го виждали и са направили грешката да възвеличават, обожествяват, и издигат в култ хората, които са били “учители” (а всъщност – просто хора, които малко по-рано са осъзнали неща), то в днешно време, тази роля не е такава, каквато се очаква! И това, за доста хора, става все по-прозрачно и ясно!

Чувал си сигурно, че всеки е учител на всеки. И това е така! Всеки друг и всяко нещо би могло да е твой учител, стига обаче ти да го виждаш по такъв начин, което пък означава, да си отворен и възприемчив и да имаш непоклатима вътрешна мотивация! Вярвам, че така е устроен света, че не е нужно да има “учители” (говоря за житейски учители) в класическия смисъл на думата. Вярвам, че светът е място, на което всеки постояно се учи на нещо, от някого, или от самия живот. Вярвам, че всеки в себе си има най-добрият си учител – своя собствен гуру. Това е онази част от нас, която е мъдра, знаеща и можеща всичко, която е свързана с Бога и божествената ни сила и мъдрост, и която ако й позволим, ни води през живота. Това е нашият вътрешен, непогрешим и вечно мъдър гуру!

И ако всеки има този вътрешен гуру, винаги на разположение, тогава защо са ни “учители”?… Резонен въпрос, който аз самата съм си задавала много пъти и вярвам, че съм намерила отговора. Днешните учители, хората които се превръщат в лидери на другите, тези които ни учат на нещо, всъщност са просто наши … Спътници! Това са хората, които ще запалят факлата, когато ти е тъмно и си изгубил пътя. Ще осветят пътя ти за кратко, но основното е, че ще запалят твоята собствена факла и ще ти помогнат сам да продължиш по пътя си! Това са хората, които поради някаква причина са едно-две стъпала по-напред, защото са научили някои житейски неща малко по-рано от теб. И искат да ти дадат този пример, като споделят себе си с теб. Това са хората, коите ще извървят пътя до теб, но не вместо теб. И няма да те заблудят като те карат по пътеки, които не са твои, а техни. Те няма да намерят пътя ти вместо теб, нито ще го изминат вместо теб, нито дори заедно с теб. Те ще ти помогнат да повярваш, че ти си силният и че само ти можеш да откриеш и извървиш пътя си. Те ще ти вдъхнат увереността, че ти си единственият човек, от който имаш нужда. Че ти и само ти си важният, и че само ти можеш да си дадеш хапчето, от което имаш нужда.

Те няма да извървят твоят път!

Те няма да отворят вратата вместо теб!

Те няма да ти дадат вълшебно хапче, което да те “оправи”!

Човешко е все да искаме някой друг да дойде и да ни “оправи” и по възможност, докато ние си лежим кротко на дивана и не правим нищо! Човешко и нормално е! Но не е правилно! И не е възможно! Защото ти и само ти си онзи гуру, който търсиш! Ти си хапчето, от което имаш нужда! Ти си промяната, която искаш! И днешният “учител” е този, който ще дойде, ще те прегърне и ще ти покаже вратата, през която само ти можеш да минеш. Нищо повече и нищо по-малко от това! Той не е вълшебникът с магическото хапче. Той е твоят Спътник! Нищо повече и нищо по-малко!

Намери своя вътрешен гуру!

Намери вътрешната си мотивация!

Извърви пътя си!

Повярвай!

Ако не го виждаш съвсем ясно – аз и другите като мен ще ти помогнем да го видиш. И да ти подскажем, че ти сам можеш да го извървиш!

Всичко, от което някога си имал, имаш и ще имаш нужда е да откриеш своя вътрешен гуру и да му се довериш!

Лидия

Leave a Reply

Your email address will not be published.