Какво е Лайф Коуч

Буквален превод на лайф коуч e “учител за живота”. И въпреки това има много интерпретации и определения за това какво прави един лайф коуч.

Нуждата от лайф коуч изникна последните години. Винаги е имало хора, които се явяват водачи на другите, но са били малцина. В последните години, заради масовата вълна на желаещи за просветление и себеусъвършенстване, се появи нуждата от повече такива водачи. Все повече хора си задават ежедневно въпроси като “Кой съм?”, “Къде отивам?”, “Защо съм тук?”, “Каква е моята мисия?”, “Как да изживея живота си така, че да оставя следа?”… За това и семинарите за личностно развитие и самоусъвършенстване, и духовните семинари се появиха под път и над път. Хората имат нужда от отговори. Те търсят и имат нужда някой да им покаже как да ги намерят. Тук обикновено се появява един лайф коуч.

Това са хората, чиято мисия е да осветяват пътя на другите. Тяхното призвание е да бъдат фар за търсещите. Лайф коуч може да стане човек, който независимо от това дали има или не диплома или сертификат, за да практикува това занимание, дълбоко в себе си усеща, че нещо винаги го дърпа към това да помага на този, който търси отговорите.

Не е въпрос нито на диплома, нито на сертификат да се превърнеш в лайф коуч. До скоро дори нямаше къде да го “научиш”. Самата дума “научиш” в едно и също изречене с лайф коуч на мен ми звучи абсурдно. Да, разбира се, би било добре да имаш някаква основа и подготовка – да си чел много, да си посетил достатъчно семинари за себеразвитие, да си запознат с достатъчно техники и практики, да следиш развитието на другите по света, да си опитал от личен опит почти всичко. Но да си лайф коуч (което лично за мен е модерното определение за “гуру”) е въпрос на призвание и дълбоко разкрита мисия. И това веднага се усеща, когато говориш с някой такъв човек, дори той все още да не се е окичил с тази “титла”. Веднага усещаш дълбочината, с която те изслушва, погледа който сякаш те пронизва и влиза директно в душата ти, чете от там без условия и вече знае всичко за теб. Веднага усещаш онази топлина, както когато си в къщи и пиеш чаша топъл чай пред камината с майка си. Един лайф коуч по призвание може да те накара да се почувстваш точно така. Съвсем естествено!

Лайф коучът е този, който ще ти помогне да си отговориш! Нали за това търсиш? За да намериш отговорите!

Лайф коучът е този, който ще ти помогне да се преоткриеш! Да се опознаеш! Да бръкнеш на дълбоко в себе си и да видиш какво си скрил там!

Лайф коучът е този, който ще ти подаде ръка, за да излезеш от тъмнината и ще ти покаже как изглежда света на светло.

Лайф коучът е този, който ще бъде до теб, за да те съпрови по един от най-трудните пътища – този на себеразгръщането.

Лайф коучът е най-добрият ти приятел, най-доверен партньор и спътник по пътя на намирането и утвърждаването на себе си.