Консултации

Понякога трябва да не се обичаме, за да се научим как да се обичаме

” Любовта към себе си не е лесна. Не е нещо, на което може да се научите за една нощ. Не е нещо, което може да практикувате за една или две години. Това е дълъг процес. Това е постоянен тест. Това е постоянна битка, която може не винаги да печелите, но трябва да помните, че любовта към себе си е единственото оръжие, от което имате нужда, за да спечелите битката с живота, защото той винаги ще ви поставя в ситуации, в които вие ще трябва да я използвате обичта към себе си и то – умно.

Да обичате себе си означава да се лишавате от нещата, които обичате и от изкушенията по пътя, защото не искате да изгубите себе си. Това означава да се научите да си тръгвате от хора, които не ви оценяват дори ако те са всичко за вас. Това означава да сте достатъчно смели да кажете “Не!”, когато всичко вътре у вас крещи “Да!”. Това означава да изберете да вървите сами, вместо с неподходящата компания.

Да обичате себе си означава да поставите граници и да имате тежки разговори, и да приключвате с приятелства и връзки, които вече не са здравословни за вас. Това означава да страдате известно време сами, за да може да намерите щастието след това. Това означава да взимате трудни решения и да пазите сърцето си от тези, които се опитват да ви наранят.

Понякога любовта към себе си върви срещу всичко, което чувствате и всичко, което мислите. Понякога да обичате себе си означава да не слушате какво мислят хората за вас и да се научите да вярвате на себе си без никой да ви подкрепя. Понякога това означава да сте сами водачи на самия себе си. Понякога това означава, че трябва да направите нещо, което мразите, защото никой не е казал, че да обичаш себе си е лесно. Никой не е казал, че няма да имате дни, в които ще ви се иска да хвърлите през прозореца цялата си гордост и просто да се гмурнете в моментното удоволствие. Никой не ви е казал, че всъщност е по-трудно да бъдеш най-добрия си приятел, вместо най-опасния си враг.

Но да си най-лошия си враг ще ви донесе само болка и разочарования. Ще ви постави в ситуации, в които ще съжалявате. Ще привлече в живота ви хора, които не ви оценяват. Ще накара хората да ви взимат за даденост и бавно ще започнете да вярвате, че не заслужавате любов и уважение. Ще започнете да вярвате, че не сте достатъчно добри. Ще започнете да очаквате хората да се държат с вас, сякаш нямате никакво значение. Ще започнете да свиквате с мисълта, че не се харесвате, и да очаквате одобрението на другите, за да може да се почувствате малко по-добре със самия себе си.

Така че, никой не е казал, че любовта към себе си е лесно нещо, но веднъж, когато успеете, когато усвоите майсторството на обичта към себе си, ще осъзнаете, че всичко това си е струвало. Ще осъзнаете, че никой няма силата да ви накара да се съмнявате в себе си, и никой няма силата да ви накара да поставите под въпрос собствената си важност, защото имате най-силния щит, най-добрата защита… знаете кой сте и какво заслужавате и няма да позволите да се предадете отново.

Няма да позволите никой повече да диктува или да определя как виждате себе си или как се чувствате, защото понякога това е единствения начин да успеете в живота. ”

 

Рания Наим

https://ranianaim.com

 

Превод: Лидия Петкова

Leave a Reply

Your email address will not be published.