Програми

Не можеш да избягаш от сянката си, но можеш да я приемеш!

Виждали ли сте малки деца, които току що са открили сянката си?… Аз да. Когато сина ми откри сяната си за пръв път, и след като се опита на няколко пъти неуспешно да избяга от нея, най-накрая се изплаши до такава степен, че не спря да плаче доста време. Разбира се, за нас възрастните и вече минали по този път, знаещите че това е просто една сянка, зялата тази ситуация и срещата на сина ми със сянката му беше просто забавна. Можеше ли сина ми да избяга от собствената си сянка?… Що за въпрос? Разбира се, че не! Но той не го знаеше и през цялото време в неговата малка главичка беше убеден, че нещо много страшно го преследва. За него то беше истинско. И го преследваше неотлъчно.

Замислих се, че може би и ние изглеждаме точно така за тези “над” нас, и им доставяме сериозна доза забавление, гледайки ни как отчаяно и уплашено се опитваме да избягаме от собствените си сенки. Нашите сенки не са толкова видими – това са нашите страхове, вътрешни демони, нашите собствени негативни нагласи. И погледнати от нашата страна те всичките изглеждат ужасно страшни и непреодолими. Просто няма начин да избягаме от тях. А погледнато от тяхна гледна точка ние просто сме забавни. И смешни. И уплашени. И сигурно ни гледат с умиление и си казват: “Това което трябва да направите е много просто – приемете сянката си. Тя е естествена част от вас. И никак, ама никак не е страшна.”

Така е! Сянката ни е естествена част от нас. Страховете са естествена част от нас. Демоните в нас, нашата тъмна и негативна страна, също са естествена част от нас. Да бягаме ли от тях? Неможем. Да ги приемем? Трудно, но това е единственото което трябва да направим. Да ги осъзнаем, да ги приемем, и да ги изведем на светло. Само така можем да живеем в мир със сянката си и тя вече да не ни плаши!

Следващия път когато видите сянката си, не се плашете, а си кажете: “Аз знам, че си тук. Знам, че си част от мен. Приемам те, такава кавато си. И не се плаша от теб.”

И ще видите как лека полека тя изчезва…

Лидия

Leave a Reply

Your email address will not be published.